TUMANE – NIMNIK

TUMANE – NIMNIK

POKLONIČKO PUTOVANJE

Manastiri TUMANE I NIMNIK

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak u 3,30 h iz Subotice parking iza Radničkog, vožnja preko Novog Sada do manastira Tumane. Dolazak u manastir u ranim jutarnjim časovima. Liturgija, poklonjenje moštima svetitelja, obilazak isposnice Svetog Zaosima, odlazak u manastirsku gostionicu. Izmedju 12h I 13 h nakon molitve za zdravlje polazak prema Nimniku, zaustavljamo se fakultativno na ručak. Putovanje nastavljamo prema manastiru Nimnik. Nakon obilaska manastira Nimnik I poklonjenja polazak kući. Direktna vožnja sa usputnim pauzama. Dolazak kući u večernjim satima.

CENA IZLETA: 2900 din, deca do 10 god 2700 din

TERMIN PUTOVANJA: 01.10.2022.

CENA OBUHVATA:
– prevoz autobusom prema programu putovanja
– troškove organizacije I vodjstva puta
– licencirani pratilac

CENA NE OBUHVATA:
– Dobrovoljne priloge
– Ostale lične troškove

Minimalan broj prijavljenih putnika je 35. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija ima pravo otkaza aranžmana najmanje 3 dana pre početka putovanja.

Uz program važe Opštu uslovi agencije Bojana tours, program ne podleže garanciji putovanja.
Ponuda br 7 od 8.9.2021.

MANASTIR TUMANE
Osnovan je u drugoj polovini XIV veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića. Po predanju, loveći u gustim šumama, Miloš nehotice ranjava svetog pustinjaka Zosima. Ponevši ga ka svome dvoru da mu izvida rane, na mestu gde se danas nalazi crkva, vitez ču poslednje reči pustinjaka: “Tu me mani I pusti me da umrem” . U znak pokajanja za nenamerno ubistvo svetitelja, Miloš Obilić poče da zida crkvu. Došavši do krova, primio je pismo od kneza Lazara u kome ga vladar poziva da tu dokle je stigao mane zadužbinu I podje u boj na Kosovo. Po slavnoj kneževoj I Miloševoj smrti, pobožan narod završi manastir I dade mu ime Tuman.
Manastir je bio živ I u najteže dane turskoga ropstva, kao mesto na kome je narod dolazio tražeći leka svojim bolestima I neduzima. U njemu su čak I u kasnom srednjem veku prepisivane knjige. Stradao je sa svojim narodom u koćinoj krajini, Prvom I Drugom ustanku. Voljen I poštovan uvek je vaskrsavao iz ruševina, obnavljan rukama vrednih vernika I hodočasnika. Staru manastirsku crkvu do temelja je srušio 1910 . godine predsednik golubačkog sreza, budući zavistan razvoju I napretku svetinje.
Minirao je crkvu na praznik Cveti. Svodovi su se porušili na narod, no zaštitom Svetoga Zosima niko od naroda nije povredjen. U 1936. Godini u manastir dolazi 30 ruskih kaludjera I sa sobom donose znamenitu svetinju – Čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice. Iste godine otkrivaju I mošti Svetog Zosima. Zbog malobrojnog bratstva manastir je po prvi put u svojoj istoriji posao ženski 1966. Godine.
Devedesetih godina crkva je kompletno živopisana, po uzoru na stare nemanjičke zadužbine. Zbog malobrojnih sestara manastir je 2014. godine ponovo postao muški. Danas u njemu živi najbrojnije monaško bratstvo u eparhiji braničevskoj.

Prepodobni Zosim Tumanski – svetac koji leči najteže bolesti

U manastiru Tumane se kao najveća svetinja, čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog, Sinaita čudotvorca.I Prebodobnog Jakova Novog. Sveti Zosim je sa mnogobrojnim monasima Sinaitima, došao polovinom 14 veka u Srbiju tražeći tiho mesto za podvig I molitvu, zaštićen pokroviteljstvom monaholjubivog kneza Lazara.
Strogo se podvizavao u isposnici – pećini kamenici sve do smrti. Mošti mu vekovima počivaju u manastirskoj crkvi u Tumanu.
Narod im sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja leka svojim bolestima I izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima mnogih… svi primaju utehu I blagoslov svetitelja I iz Tumana odlaze kao novi ljudi. U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja, od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti… Svetitelj se do danas javlja onima koji ga usrdo mole darujući mir, blagoslov I utehu.

Isposnica Svetog Zosima

Oko kilometer daleko od manastira, duboko u gustoj šumi, nedirnuta ljudskom rukom, vekove broji isposnica Svetos Zosima, Isposnicu čine dve čudesno uklopljene pećine, u kojima je živeo I molio se Sv. Zosim. Jedna od njih, danas je preuredjena u pećinsku crkvicu. Pored isposnice nalazi se predivan vodopad.

Manastirska gostoprimnica

Preko puta manastirske crkve uz tumansku reku nalazi se stara vodenica.Dolaskom bratstva tokom 2015. I 2016. Godine adaptirana je u predivnu gostoprimnicu, sa pastrmskim ribnjakom. U gostoprimnici se može probati manastirska hrana I piće. Jedinstvena je po tome što uz njoj nema cena. Gosti mogu ukoliko žele ostaviti prilog za obnovu manastirskog kompleksa. Nedaleko od gostoprimnice nalazi se mini zoo vrt u kome šetaju lama, magarac, poni, emu ptica, guske, patke, crnoglave ovce I zatokrile utve. Divan I nesvakidašnji ambijent, oaza duhovnog mira I prirodnih lepota, koji zaista vredi posetiti.

Izvor podataka: Zvanična internet stranica manastira Tumane

No Comments

Post A Comment