Budimpešta i dvorac Godollo

 

BUDIMPEŠTA i dvorac Gödöllö

 

Prestonica „na lepom, plavom Dunavu“, grad na devet mostova, sa više od 1500 godina starom istorijom i kulturnim blagom, koje su brojne civilizacije ostavile za sobom, svrstavaju Budimpeštu u red najlepših glavnih gradova Evrope. Nekadašnji drugi centar moćne Habsburške monarhije danas se prostire na dve obale Dunava, čiji delovi Pešta i staro jezgro Budima od 1987. godine čine deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Ako ovome dodamo specijalitete poput gulaša, paprikaša, vino „Tokaji”, marcipan ili čuvenu štrudlu sa makom, nezaboravne noćne izlaske, kao i činjenicu da je ova prestonica jedna od najbližih nama, jasno je što je Budimpešta neizostavna destinacija na mapi više od 15 miliona turista svake godine.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak u ranim jutarnjim časovima iz Kule, Subotice (iz Bečeja, Kanjiže, Sente orgaizovan transfer do Subotice). Direktna vožnja do Budimpešte sa usputnim pauzama po potrebi. Dolazak u Budimpeštu u prepodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada sa lokalnim vodičem, obilazak mostova koji su ponos grada, trga Heroja(spomenika koji ima stubove- sedam rodovskih kneževa- koji je podignut na hiljadu godina od dolaska Mađara na ove prostore), Parlamenta ( koji je verna kopija britanskog Parlamenta, izgrađen 1904 god. u neogotskom stilu), Vaci ulice (jedne od najstarijih ulica u Pešti, koja podseća na Knez – Mihajlovu ulicu u Beogradu)… Slobodno vreme za šetnju, individualne aktivnosti. Oko 14:00 polazak u Gedelo. Gedele (Gödöllo) je najlepši mađarski barokni dvorac, koji je od sedamdesetih godina 19. veka bio letnja rezidancija cara Franje Josifa i carice Elizabete, a između dva svetska rata, rezidencija regenta Mađarske, admirala Mikloša Hortija. Najveću pažnju u dvorcu privlače odaje prelepe, prefinjene ali vrlo nesrećne carice Elizabete, poznate pod nadimkom Sisi, čiji su poseban način života kao i česta putovanja po Evropi bez pratnje supruga, pobuđivali veliko interesovanje javnosti.U dvorcu je rekonstruisana 31 odaja koje prikazuju period od samog nastanka  dvorca, preko perioda kada je bio letnja rezidncija do današnjeg dana. Oni koji ne žele obići unutrašnjost dvorca mogu prošetati ovim prelepim gradićem, otići u poslastičarnicu na kolače ili šetati baštom dvorca. Oko 17:00 polazak za Srbiju. Pauza u trajanju od 1h u marketu Tesco  kod Kečkemeta. Direktna vožnja do mesta polaska uz zadržavanje radi obavljanja graničnih formalnosti. Dolazak u mesto polaska u kasnim večernjim časovima.

 

CENA ARANŽMANA:

  • 3700,00rsd iz Kule,Vrbasa /dete do 12 god. 3350,00rsd/

  • 3500,00rsd iz Bečej, B.Topola, Senta, Ada /dete do 12god 3250,00rsd/

  • 3100,00rsd iz Subotica, Kanjiža/dete do 12god 2850,00rsd/

TERMIN PUTOVANJA: 28.01.2023.

 

CENA OBUHVATA: * prevoz udobnim turističkim autobusom ili minibusom

  • izlet do Gedelo
  • Troškove organizacije i vođastva puta
  • pratilac grupe
  • lokalni vodič u Budimpešti i Gedelou

 

CENA NE OBUHVATA:  * Individualne troškove

  • ulaznica u dvorac u Gedelo 4000ft (oko 10e)

minimalan broj plativih putnika: 40

 

Način plaćanja: do polaska

Izlet ne podleže garancji koju poseduje TA TITELPREVOZ

 

NEOPHODNA JE VAŽEĆA PUTNA ISPRAVA (pasoš, crveni biometrijski, građani EU mogu granicu preći I sa važećom ličnom kartom)

SREĆAN PUT I UDOBNO PUTOVANJE!!!