Etno selo Stanišić

 

Bijeljina- etno selo STANIŠIĆ

Bijeljina se nalazi u severoistočnoj Bosni i Hercegovini,  u regionu koji se zove Semberija. Ujedno je i najveći grad Semberije. Zahvaljujući tradicionalnom gostoprimstvu Semberaca, sve kvalitetnijoj ponudi u oblastima verskog, lovnog, ribolovnog, banjskog, tranzitnog, sajamskog i etno-turizma, tragovima bogate istorije i položaju na raskršću važnih putnih pravaca, grad Bijeljina je postao privlačna turistička destinacija koju posećuje sve više domaćih i stranih turista.

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više  godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka.Rezultat je autentično planinsko selo usred Semberske ravnice. U selu se danas izdvajaju dve celine. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera, kao i prostor osmišljen za prezentaciju starih narodnih veština, dve autentične vodenice, manastir Svetog oca Nikole u kome se čuva deo moštiju ovoga sveca. Duhovna celina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mesta obeleženih pravoslavljem. Sa svetovnim delom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva.U srcu ove celine je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primerak srednjevekovne gradnje. U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mjesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.U ovom kompleksu izgrađen je i savremeni hotel sa savremeno opremljenom kongresnom salom. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vreme sezone mlevenja žita. Mlekarnik je iz 1948. godine. To je zgradica za preradu mleka i čuvanje mlečnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Kuće pripadaju dinarksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gdje su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju. Svi objekti ove cjeline smešteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

Polazak u ranim jutarnjim časovima. Direktna vožnja sa usputnom pauzom za jutarnju kaficu do graničnog prelaza. Nakon obavljanja graničnih formalnosti dolazak u Bjeljinu. Odlazak u crkvu Svetg Vasilija Ostroškog gde je zvonik sa satom koji je između ostalog postao i simbol za putnike pošto se zbog visine od preko 30m vidi iz svih delova grada te im pomaže prilikom orijentacije. Nakon obilaska užeg centra grada poseta manastira svete Petke koji je jedinstven po tome što je građen u ruskom stilu. U podnevnim časovima odlazak u etno selo Stanišići. Slobodno vreme do 18:00h za uživanje i opuštanje u prelepoj prirodi. U 18:00h polazak za Srbiju. Direktna vožnja sa pauzama po potrebi do mesta polaska. Dolazak u kasnim večernjim časovima.

 

CENA ARANŽMANA: 2900,00rsd Subotica, Kanjiža, Ada,Mol

                                         2600,00 rsd Bečej

                                        2200,00 Kula, Vrbas, Novi Sad

 

TERMIN PUTOVANJA: 23.04.2023

CENA OBUHVATA: * prevoz udobnim turističkim autobusom ili minibusom

  • Troškove organizacije i vođastva puta
  • pratilac grupe

 

CENA NE OBUHVATA:  * Individualne troškove

 

minimalan broj plativih putnika: 40

Način plaćanja: do polaska

Izlet ne podleže garancji koju poseduje TA TITELPREVOZ

 

Uz ovaj program Važe Opšti uslovi putovanja „TITELPREVOZ“ doo, licenca OTP 171/2021 od 17,11,2021, godine, Kula, Zanatski centar 2, PIB: 105967137, matični broj: 20499915, e-mail: titelprevoz@gmail.com, tel-fax: 025/725-059, 0606454601 Bulatović Marta

cenovnik br10 od 17,03,2023

NEOPHODNA JE VAŽEĆA PUTNA ISPRAVA (pasoš(crveni biometrijski za decu obavezan) ili lična karta)

 

SREĆAN PUT I UDOBNO PUTOVANJE!!!