Velika Turska Avantura

 

Velika turska avantura, 13 dana

Želite da saznate kako izgleda kolevka civilizacije? Imamo pravu ponudu za vas!

Vodimo vas u obilazak jugoistočne Turske, destinacije poznate i kao nekadašnja Mesopotamija, kolevka civilizacije. Oblast zaslužna za nastanak prvih svetskih gradova, pisama, religije, astronomije. Gde nas dočekuju velikodušni domaćini, jedinstvena kultura, običaji i znamenitosti frapantne istorije. Gde ćete biti očarani prizorima koji odolevaju milenijumima. Velčanstveni Istanbul, grad na dva kontinenta. Kapadokija, kolevka hrišćanstva. Čudesni Mardin, poznat kao “turski Fes”. Ankara, prestonica Turske i Bursa, nekadašnja prestonica Osmanskog carstva, grad star 8500 godina.

 

 

CENOVNIK MOŽETE POGLEDATI OVDE: Velika turska avantura – Trip Top Putovanja

 

Trip Top avanturu po Mesopotamiji, počinjemo nedaleko od obale Mramornog mora, u Bursi, biseru Bliskog Istoka, gradu starom 8.500 godina, kojim je vladalo šest država, a u kome živi veliki broj stanovnika poreklom sa Balkana, zbog čega njegovi čelnici imaju posebno prijateljstvo sa našim regionom. Bursa se razvijala pod Bitinijskom, Rimskom i Vizantijskom civilizacijom, da bi je Osmanlije zauzele 1326. godine. To je grad koji je industrijski i kulturni centar Turske i koji odiše Otomanskom kulturom. Centrom Burse dominira Kapali čaršija sa 10 bazara, dugačka čak osam kilometara. Ovaj grad nadaleko je poznat po ratluku, kestenu i svili, a neke od glavnih znamenosti su Saltanat Kapisi (nekadašnja carska ulazna kapija), brdo Tophane, kao i grobnica Osmana i Orhana Gazija, osnivača osmanske države, koja se nalazi se u najlepšoj gradskoj bašti – Osmanovom mauzoleju, u kojoj počivaju i ostaci šest turskih sultana.

Iz Burse stižemo u Ankaru, drugi po veličini grad Turske. Od 1923. godine administrativnu prestonicu države. Grad, čija naselja datiraju još iz kamenog doba, a koji je 1402. godine bio poprište velike bitke između Mongola i Osmanlija. Sa znamenitostima kao što su Anitkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne Turske, džamija Kocatepe koja može da primi 100.000 vernika, gradska citadela Ankara Kalesi, centar grada Kizilay i drugi.

Put nas vodi dalje, u Mardin, jedan od najstarijih gradova Mesopotamije, čija naselja su na mapi prisutna bezmalo 6000 godina. Nekada dom Asiraca, Hetita, Vavilonaca, Rimljana, Turaka, Mongola, Jermena i Kurda. Kultura koje su se mešale vekovima. Danas, grad sa nekim od najlepših kulturnih zaostavština Turske, okerastih minareta, kupola medresa i zasada pšenice kojima se ne vidi kraj. Grad koji odiše ljubaznošću i reputacijom u trgovini srebrom, maslinovim uljem, začinima i sapunom, a u kojem se konji i magarci i dalje koriste više od automobila.

Nastavljamo putovanje ka Kapadokiji, “Mesečevom krajoliku”, drevnoj regiji sa 5 provincija u Maloj Aziji i turskoj pokrajini Anadolija. “Zemlji lepih konja i vilinskih dimnjaka”. Oblasti u kojoj je vreme stalo i koja je vekovima služilia kao utočište Hrišćanima. Magičnom mestu, sa muzejma, restoranima, kućama i hotelima koji su uklesani u tuf, vrstu belog vulkanskog pepela, a čije najpoznatije atrakcije se kriju u trouglu između gradova Nevšehir, Avanos i Urgup.

Našu srećnu avanturu završavamo gde drugo nego na Bosforskom tesnacu, granici Evrope i Azije, u Istanbulu ili bolje reći Carigradu, Stanbulu, Kontantinopolju. Osnovan 1000 godina pre nove ere, Istanbul je grad koji danas broji 15 miliona stanovnika i koji bez puno predstavljanja pleni nasleđem kakvim se može pohvaliti šačica destinacija širom planete. Tu nas čekaju Aja Sofija, palata Topkapi, Plava džamija, “Potopljena palata”, Antički hipodrom, Veliki bazar, Sulejmanova džamija, gradska vreva i neverovatna hrana.

U cenu je UKLJUČENO:

 • Prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
 • 1 noćenje u hotelu LION CITY *** ili sličnom u Bursi u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 1 noćenje u hotelu BULDUM *** ili sličnom u Ankari u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 2 noćenja u tradicionalnom hotelu ARTUKLU KERVANSARAY ili sličnom u Mardinu u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 2 noćenja u hotelu TASSARAY *** ili sličnom u Urgupu (Kapadokiji) u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 1 noćenje u hotelu KUNLUN *** ili sličnom Istanbulu u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • Obilasci prema programu putovanja
 • Krstarenje Eufratom
 • Obilazak Golbaši parka u Šanliurfi
 • Panoramsko razgledanje Istanbula
 • Panoramsko razgledanje Ankare
 • Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
 • Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

 U cenu NIJE UKLJUČENO:

 • Fakultativni izleti
 • Osiguranje od otkaza putovanja, međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa doplatom za COVID-19
 • Individualni troškovi putnika

—————————————————————————————————————————————————–

FAKULTATIVNI IZLETI:

 1. Najveće znamenitosti Mardina i poseta arheološkog nalazišta Dara sa uključenim ulaznicama u pratnji lokalnog vodiča – 40 EUR
 2. Severni deo Kapadokije sa uključenim ulaznicama i ručkom u pratnji lokalnog vodiča – 55 EUR
 3. Južni deo Kapadokije sa uključenim ulaznicama i ručkom u pratnji lokalnog vodiča – 55 EUR
 4. Najveće znamenitosti Istanbula u pratnji lokalnog vodiča – 30 EUR
 5. Let balonom iznad Kapadokije sa uključenim transferom – od 250 do 300 EUR

* Cene fakultativnog izleta vožnja balonom iznad Kapadokije podložna je promeni i zavisi od broja prijavljenih putnika. Obavezna je prijava za izlet let balonom iznad Kapadokije u prostorijama agencije, po prijavi za putovanje, kako bismo Vam obezbedili mesto u balonu i dobili konačnu cenu izleta.

* Plaćanje izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta.

—————————————————————————————————————————————————–

VAŽNO:

 • Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
 • Ukoliko ostane slobodnih mesta u autobusu, postoji mogućnost doplate za korišćenje duplog sedišta za sve vreme trajanja putovanja. Doplata iznosi 50 EUR. Broj ovih mesta je ograničen!

—————————————————————————————————————————————————–

USLOVI PLAĆANJA ZA EVROPSKA PUTOVANJA

 1. Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja.
 2. Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 30 dana pred početak putovanja.

Sve uplate se vrše u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate

 

NAČIN PLAĆANJA

PLAĆANJE SA TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE

 1. GOTOVINOM

Uplatom direktno u prostorijama agencije Trip Top Putovanja doo

 1. UPLATOM DIREKTNO NA RAČUN AGENCIJE

Uplatnica mora biti popunjena na sledeći način:

– Uplatilac: Ime i prezime putnika sa adresom stanovanja

– Svrha uplate: navesti destinaciju i termin putovanja

– Primalac: Trip Top Putovanja doo

– Broj računa: 205-265872-06

– Iznos: upisati iznos prema instrukciji za uplatu u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

 1. ČEKOVIMA

Avans 20 % a ostatak na šest mesečnih rata bez kamate od datuma prijave za aranžman. Čekovi se deponuju odmah prilikom prijave za aranžman.

 1. PLATNIM KARTICAMA

VISA, DINA, MASTER, MAESTRO

PLAĆANJE VAN TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE

 1. UPLATOM DIREKTNO NA DEVIZNI RAČUN AGENCIJE

Neophodno je da nam pošaljete zahtev na e-mail kako bismo vam poslali devizne instrukcije za plaćanje.

 

Organizator putovanja: TRIP TOP