Sicilija i San Marino, 12 dana

 

Sicilija i San Marino, 12 dana

Avanturu počinjemo na severu u Bolonji, glavnom gradu pokrajine Emilija-Romanja, ali i akademskoj prestonici zapadne hemisfere, domu najstarijeg univerziteta na svetu (11. vek), crvenih fasada, čuvenih bolonjez špageta, ali i mladosti (skoro četvrtinu gradskog stanovništva čine studenti). Bolonja ima najveću prezerviranu gradsku četvrt u čitavoj Italiji. Prepuna je tornjeva, crkava, spomenika i znamenitosti, među kojima su najpoznatije Neptunova fontana iz 16. veka, jedan od simbola grada, trgovi Piazza Maggiore, Santo Stefano, del Nettuno, bazilika svetog Petronija, najveća gotička crkva na svetu, u kojoj se nalazi oznaka linije meridijana (najveći astronomski instrument na svetu) ili Via Indipedenza, ulica od koje u Bolonji sve počinje i sve se završava.

Da ne zaboravimo, nadimak Bolonje je La Grassa, u prevodu debela ili masna, sasvim dovoljno o gastronomskoj ponudi ovog neverovatnog grada.

 

 

CENOVNIK MOŽETE POGLEDATI OVDE: Sicilija i San Marino – Trip Top Putovanja

 

 

Putovanje nastavljamo, u San Marinu, sa svojih 32 hiljade stanovnika i površinom od 61 kvadratnih kilometara – najstarijoj i jednoj od najmanjih republika na svetu (jedine manje države su Vatikan i Monako). Ova mikrodržava nalazi se na severoistoku Apeninskog poluostrva, na granici regiona Emilija-Romanja i Marše. Glavni grad je San Marino. Karakterišu je brdovit teren krcat vinogradima, gradovi uskih, vijugavih ulica od makadama, načičkanih romantičnim restoranima. Grad San Marino datira sa početka 4. veka, a poznat je po sjajnim vidikovcima i fenomenalnoj arhitekturi, od koje se posebno izdvajaju tri tvrđave – Gvajta, Cesta i Montale.

San Marino se može pohvaliti i sa Velikom Nagradom San Marina, trkom Formule 1.

A onda se premite za filmski nastavak avanture, na najvećem ostrvu Mediterana – Siciliji. Sa selima oslikanim starim kamenim kućama, vinogradima, maslinjacima, gradovima poput PalermaĆefaluaNotaSirakuzeKatanje, ambijentom koji još uvek čuva šmek stare, Korleone – Sicilije, poput one iz kultnog filma Kum.

Sicilija ima svoj jedinstveni pečat, na kom vreme stoji. Zato je i jedna od najtraženiijih destinacija u Evropi.

Palermo je najveći grad na ostrvu, nezvanična prestonica, smešten u zlatnoj uvali, sa svih strana okružen planinama. Ovaj grad karakteriše pre svega njegovo srdačno stanovništvo, raskošna arhitektura, sa znamenitostima koje datiraju još iz 12. veka, poput Gradske Katedrale, ali i okolne plantaže pomorandži i limuna.

Istorijski, za ostrvo je najznačajniji grad Sirakuza, star oko 3 hiljade godina. Tu je i Katanija, poznata kao grad podno vulkana Etna.

Naravno, Sicilija je turistički raj leti, jer posetiocima nudi neverovatne plaženajlepše u Italijisa sitnim peskom i tirkiznom vodom.

Ne smemo stati, nastavljamo putovanje i penjemo se pod Vezuv, rekli bismo, u pravu Italiju. Prepunu strasti i temperamenta. Stižemo u čuveni Napulj. Grad u kojem je napravljena prva pica, operska kuća, ali i prvi državni univerzitet u Evropi. Grad koji sa svojih 6 miliona stanovnika smatraju najviše italijanskim, a za koji je čuvena Sofija Loren izjavila – Nisam Italijanka, ja sam Napolitanka, a to je nešto sasvim drugo!

Napulj je velik, bučan, živ. Napulj je sinonim za temperament. Poput pravog vulkana. Otuda i izreka – Grad živi, dok lava spava. Ipak, Napulj je jednostavno prelep, na svoj način.

Nadaleko je poznato da se ovde pije najbolja kafa na svetu. Napulj ima i najlepši metro u Italiji. Što je važno, jer je tu saobraćaj najluđi u zemlji i crveno svetlo je ništa do slovo na papiru. Obiđite Kraljevsku palatu iz 17. veka, Trg Plebiscita, najstariju operu, mističnu statuu Hrist pod velom, prošetajte Via Toledom, šopngujte u Via Chiaia, zastanite u Spaccanapoli, ulici koja centar grada deli na dva dela i predstavlja srce i dušu Napulja. Otkrijte zašto je Napulj grad zamkova, posetite Castel Nuevo i Castel dell Ovo.

I za kraj avanture smo ostavili nešto posebno. Krećemo dalje, gde inače svi putevi vode. Pogađate, stižemo u Rim, večni grad, najveći muzej pod vedrim nebom, sa istorijom koja se graniči sa apstraktnim, da ne kažemo besmislenim. Kada govorimo o znamenitostima Rima, jednostavno ne postoji reči da se one pobroje, kamoli opišu. Izreka – Rim nije podignut za dan, govori sve.

Bilo da je u pitanju čuveni Koloseum, koji godišnje poseti 4 miliona ljudi, Panteon star 2 hiljade godina, Rimski Forum, najmanja država na svetu Vatikan, sa Bazilikom Sv. Petra i Sikstinskom kapelom, Di Trevi, najpoznatija fontana na svetu, Španske stepenice, simbol istinskog turizma, Travestere boemska četvrt, Trg Navona, Trg Naroda, galerija Borgeze, šopoholičarski Kastel Romano ili možda Olimpisjki stadion, Rim je visoko postavljena lestvica, čak i za turističke džinove. Kuda god da ste se uputili, nešto neverovatno vas čeka iza ugla.

U cenu je UKLJUČENO:

 • Prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
 • 1 noćenje u hotelu SCARLET *** ili sličnom u Riminiju u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 3 noćenja u hotelu KENNEDY *** ili sličnom u Sant’Alessiou u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i ukjučenim doručkom
 • 2 noćenja u hotelu SANTA LUCIA LE SABBIE D’ORO *** ili sličnom u Ćefalu u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i ukjučenim doručkom
 • 1 noćenje u hotelu PARK HOTEL VILLAMARIA *** ili sličnom u pregrađu Rima u 1/2 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • Obilasci prema programu putovanja
 • Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
 • Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

U cenu NIJE UKLJUČENO:

 • Povratna karta za trajekt na relaciji Kalabrija-Sicilija-Kalabrija – 60 EUR (OBAVEZNA DOPLATA)
 • Gradske takse – plaćanje na licu mesta
 • Fakultativni izleti
 • Osiguranje od otkaza putovanja, međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa doplatom za COVID-19
 • Individualni troškovi putnika

—————————————————————————————————————————————————–

FAKULTATIVNI IZLETI:

 1. Odlazak u gradove Noto i Sirakuza i obilasci gradova u pratnji vodiča – 40 EUR
 2. Odlazak na Etnu i obilazak Katanije u pratnji vodiča – 40 EUR
 3. Odlazak u Palermo i obilazak grada u pratnji vodiča – 40 EUR

**Plaćanje izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta.

—————————————————————————————————————————————————–

VAŽNO:

 • Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
 • Ukoliko ostane slobodnih mesta u autobusu, postoji mogućnost doplate za korišćenje duplog sedišta za sve vreme trajanja putovanja. Doplata iznosi 70 EUR. Broj ovih mesta je ograničen!

—————————————————————————————————————————————————-

PRIJAVLJIVANJE ZA ARANŽMAN

– Prijavljivanje se vrši u prostorijama Trip Top Putovanja u Beogradu od ponedeljka do petka od 09:00h do 17:00h.

– Za putnike koji nisu iz Beograda prijavljivanje je moguće telefonski na brojeve 011/3615-411, 011/3220-836, 065/2041-430 i putem e-maila office@triptop.rs.

– Za rezervaciju je obavezno dostaviti i kopiju važećeg pasoša. Napomena: Pasoš mora važiti 6 meseci od datuma povratka sa putovanja.

– Za konačnu potvrdu prijave potrebno je izvršiti uplatu aranžmana (min. avans) i to u roku od max. 5 dana od trenutka kada ste dobili predračun ili instrukcije za uplatu putem e-mail-a. Prekoračenje navedenog roka od strane klijenta može rezultirati overbooking-om i ne možemo garantovati mesto u okviru aranžmana, te za takve slučajeve agencija ne snosi odgovornost, niti zakasnela uplata može  biti garant mesta u okviru aranžmana. Nakon provere izvršene uplate, pismenu potvrdu o izvršenoj rezervaciji (ugovor o putovanju) ćemo Vam poslati na Vašu e-mail adresu. Ugovor koji ste dobili na e-mail treba da odštampate, potpišete i skeniran primerak vratite na naš mail, čime je vaša prijava potvrdjena i validna.

—————————————————————————————————————————————————–

USLOVI PLAĆANJA ZA EVROPSKA PUTOVANJA

1. Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja.

2. Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 30 dana pred početak putovanja.

Sve uplate se vrše u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

 

NAČIN PLAĆANJA

PLAĆANJE SA TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE

1. GOTOVINOM

Uplatom direktno u prostorijama agencije Trip Top Putovanja doo 

2. UPLATOM DIREKTNO NA RAČUN AGENCIJE

Uplatnica mora biti popunjena na sledeći način:

– Uplatilac: Ime i prezime putnika sa adresom stanovanja

– Svrha uplate: navesti destinaciju i termin putovanja

– Primalac: Trip Top Putovanja doo

– Broj računa: 205-265872-06

– Iznos: upisati iznos prema instrukciji za uplatu u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

3. ČEKOVIMA

Avans 20 % a ostatak na šest mesečne rate bez kamate od datuma prijave za aranžman. Čekovi se deponuju odmah prilikom prijave za aranžman.

4. PLATNIM KARTICAMA

VISA, DINA, MASTER, MAESTRO

 

PLAĆANJE VAN TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE

1. UPLATOM DIREKTNO NA DEVIZNI RAČUN AGENCIJE

Neophodno je da nam pošaljete zahtev na e-mail kako bismo vam poslali devizne instrukcije za plaćanje.

 

Organizator putovanja: TRIP TOP